Khamis, 1 Mac 2012

Ops Mai Pulai

 سْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِي
assalamualaikum semua..
lama da  x meng update blog ni sbb sibuk dengan kerja..
sgt2 sibuk sekarang ni..aktiviti terlampau padat..
dan yg terkini pada 26 hb feb 2012 yg lepas 
sy terlibat dengan satu operasi yg dinamakan
Ops Mai Pulai(dalam bahasa iban ni)
di terjemah kan pada bahasa melayu plak,
Operasi membawa pulang..
operasi ni bkn operasi keselamatan or peperangan,
tp operasi membawa pulang seorang
Wira negara berbangsa iban.
cuma dy ni x terkenal mcm Lt Adnan or
mcm citer Bukit Kepong tu..
dy yg sy maksud kn Mendiang Penghulu Imban ak Medan..
dy ni seorg tuai rumah dan merangkap ketua kaum Iban 
di zaman pemerintahan British dulu,
dy ni ada pingat yg di kurnia kan oleh Ratu Elizebert ke II 
klu x silap sy lah..mendiang ni mati sbb di bunuh oleh
pengganas komunis di rumah pnjang dy pd 25 feb 1972..
klu nk tau lebih lanjut tentang sejarah dy,
leh search kt google la ea..taip je Penghulu Imban ak Medan
maybe ada semua sejarah mcm ner dy mati n jasa2 dy pd 
masyarakat,kaum dy dan negara
semasa pemberontakan komunis.
tujuan ops ni di laksanakan kerana
nk bawa pindah kan makam
dy blik ke tmpat or kg asal dy lah iaitu di Nanga Skuau..
menurut cerita anak cuci mending,semasa waris dy nk kebumikan mendiang,
pihak komunis sgt kejam, tak benarkan waris dyorg kebumikan mayat beliau..
pihak komunis suruh dyorg buang
mayat mendiang ke dlm sungai,
namun  waris beliau tekad jugak dan 
mengebumikan mayat beliau di Ulu sg Oya
di Nanga Skuau dengan cara kecemasan..banyak jasa mendiang semasa hayat beliau 
kepada masyarat dan bangsa dy..kt bawah ni ada beberapa gambar yg sy ambil semasa 
majlis pemindahan makam beliau,pada sy pulak,sy sgt beruntung kerana berpeluang 
dan mempunyai pengamalan untuk melihat sendiri cara n adat bangsa iban di Sarawak ni melakukan 
upacara penggalian semula makam Penghulu Imban ni dengan cara tradisi dan adat istiadat iban..

 jalan masuk ke makam mendiang 
Penghulu Imban ak Medan yg baru

 semasa upacara pengalian semula di makam yg lama..
 Istiadat mengarak keranda ke persemadian yg baru..


 upacara 'miring' mengikut adat istiadat kaum iban..

 keranda mendiang yg baru tiba di jeti sg Ulu Oya
dan akan di bawa ke tapak semadian yg baru..

sy sempat bergambar dihadapan makam baru Penghulu Imban ak Medan..

ni adalah link berita yg kua masa majlis persemadian semula..

http://www.hmetro.com.my/articles/SisarangkaPenghuluImbanyangdibunuhpengganaskomunis40tahunlaluakandisemadikansemula/Article

apa pun pngalaman yg sy dapat hari tu sangat bermakna dalam hidup sy dan entry ni sy wt sbagai tatapan
masyarakat yg mungkin x mngenali beliau sebagai perwira negara,bangsa dan kaum beliau sendiri....

babai...

Lagenda Dunia Setan















Tiada ulasan:

Catat Ulasan